Till min dotter

TILL MIN DOTTER

Till min dotter


Visas onsdag 6 maj kl. 17:00

Biljetter finns att köpa på www.bio.se samt i entrén där vi tar endast tar emot swish.


”Till min dotter” är en unik dokumentär vars tillblivelsehistoria trotsar alla odds. En brutal ögonvittnesskildring från ett krig som fortfarande pågår.

Artonåriga Waad Al-Kateab studerar ekonomi i Aleppo när staden sakta men säkert börjar förvandlas till en krigszon. Året är 2011 och regimen avrättar upprorsmakare och dumpar kropparna i floden. Snart slår undergångsstämningen slår över i ett regelrätt inferno. När bomberna börjar falla föder Waad dottern Sama (filmens engelska titel är ”For Sama”).

Med hjälp av en videokamera och bristfällig internettillgång dokumenterar hon sedan flickans uppväxt mitt i apokalypsen, under fem års tid. Maken Hamza är en idealistisk läkare som driver ett överbelagt sjukhus för krigets offer. Waad är där och filmar när lemlästade människor travas på varandra i sjukhuskorridorerna, hon låter oss i publiken se hur närliggande kvarter förintas i flygräder.

Det är ofta outhärdligt att bevittna. ”Till min dotter” närmast frossar i döda barn och anhöriga som förlorar förståndet av sorg, och kameran upphör aldrig att registrera vidrigheterna – det är som ett sällsynt brutalt nyhetsklipp utdraget i evighet. Som tittare har man inte längre lyxen att byta kanal, förträngningsmekanismerna mattas ut och man tvingas att stanna kvar i vansinnet. Det är absolut nödvändigt.

 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna