Promising

PROMISING YOUNG WOMAN

Promising young woman


Carey Mulligan suverän i hämnarfilm

”Promising Young Woman” kan enklast beskrivas som en MeToo-hämnarfilm. När samhället inte kan erbjuda hjälp eller upprättelse får man fixa det själv, och Carey Mulligan gör det med bravur.

Filmen börjar ganska talande med närbilder på skreven av kostymkillar som juckar på dansgolvet. När kameran zoomar ut ser vi ett gäng grabbar som ser ut vara ute på after-work, men... varför finns det inga tjejer där? En ensam blondin sitter på bänken och ser ut att vara halvt medvetslös, så en av grabbarna erbjuder sig att se till att hon kommer hem ordentligt. Men när bilen passerar hans lägenhet föreslår han att de går upp till honom istället...

Cassie (Carey Mulligan) är hjältinnan i Emerald Fennells ambitiösa debutfilm, och hon är inte alls så borta som hon verkar. Nej, Cassies till synes påverkade uppenbarelse är del av en plan. Pusselbitarna läggs långsamt på plats, en liten bit i taget. Vi får veta att hon hoppade av läkarlinjen efter att hennes bästa vän Nina råkat ut för ett (till en början) odefinierat trauma. Hon föll offer för en privilegierad man vars ord vägde tyngre än hennes, trots bevis. Men även Cassie, som till en början tycks vara en vilsen 30-åring utan ambitioner, som väljer att festa istället för att ta tag i sitt liv, visar sig vara traumatiserad och oförmögen att gå vidare. Hon har fastnat i ett mönster av hämnd på de män som utnyttjar förvarslösa kvinnor, de män som ser sig själva som ”good guys”, men som inte kan stå emot att utnyttja situationen när den uppenbarar sig. Och Cassie igångsätter sådana situationer, om och om igen, för att tvinga männen att se sina moraliska brister.