Palm Springs

PALM SPRINGS

Palm Springs


Biljetter finns att köpa på www.bio.se samt i entrén där vi tar enbart tar emot swish.


Existentiell resa med många skratt på vägen

"Palm Springs" är en härlig romcom med surrealistiska element och existentiella undertoner, som bjuder på många skratt. Max Barbakow lyckas väl med sin långfilmsdebut, där Andy Samberg och Cristin Milioti ar oemotståndligt charmiga i huvudrollerna.

"Palm Springs" börjar som en vanlig trivsam romcom när den snygge Nyles (Andy Samberg) vaknar upp i ett hotellrum och ser sin vackra flickvän Misty (Meredith Hagner) smörja in sina ben med kräm. Det leder till morgonsex, men det hela känns slentrianmässigt och oengagerat - någonting är skevt. 

Det visar sig att paret är där för ett bröllop, som han nonchalant dyker upp till iklädd hawaiiskjorta och med en ölburk i handen. Snart följer en (härligt) välkoreograferad dans där Nyles tycks veta exakt vart samtliga bröllopsgäster befinner sig på dansgolvet, inklusive deras nästa danssteg, även om han bara har ögon för brudens vinpimplande syster Sarah (Cristin Milioti).

Det ena leder till det andra, som tar en överraskande vändning när det uppdagas att Nyles fastnat i en “Måndag hela veckan”-liknande existens. Han vaknar upp om och om igen, på samma hotellrum, under samma dag, till flickvännens beninsmörjning. Vad värre är, han råkar dra med sig Sarah in i loopen också, som dock inte lika passivt accepterar sitt nya öde.

Nyles har nämligen gett upp. När Sarah kommer in i loopen spenderar han dag(arna) i en bekymmersfri men meningslös tillvaro. Ingenting betyder någonting längre. Tiden är meningslös. Livet ar meningslöst. Han underhåller sig själv genom att chockera bröllopsgästerna med fyllescener, eller med att förföra olika personer. Det spelar ingen roll vad han gör eftersom han inte kan påverka sitt öde, inte ens genom att ta livet av sig, för han vaknar ända upp till samma dag igen.

Filmen får härigenom en filosofisk underton, för vad är ens existens värd egentligen utan medmänniskor att dela den med, och utan konsekvenser av ens handlingar? Medan Nyles vaknar upp med minnen av alla de erfarenheter han delat med bröllopsgästerna, minns de ingenting. Vad som först tycks vara en oändlig frihet, att kunna göra precis vad som helst, blir snart till det hårdaste fängelsestraff, utan någon pardon, att genomlevas i evigheters evighet.