En runda till

EN RUNDA TILL

En runda till

Det finns en teori om att människan är född med en halv promille för lite alkohol. Alkohol i blodet öppnar sinnet för omvärlden, problemen verkar mindre och kreativiteten ökar. Samtalen flyter lättare och nya möjligheter verkar öppna sig. Martin är en gymnasielärare som känner sig gammal och trött. Hans äktenskap har gått i stå. Uppmuntrad av teorin inleder Martin och hans vänner ett experiment - att ständigt vara alkoholpåverkade.


Thomas Vinterberg bjuder in till en dansk fyllefest när Mads Mikkelsen och polarna sätter en teori på prov: blir man mer alert på jobbet efter några glas vin? Ett kul upplägg och fina skådisar bäddar för berusande underhållning med allvar i botten.

Danska ungdomar super mest i Europa. Danskar dricker mest i EU. Fler dör av alkohol i Danmark. Så låter några av rubrikerna som dyker upp när jag försöker researcha danskarnas relation till alkohol. För vi ”vet” ju alla att de super så det står härliga till där på andra sidan sundet, men jag ville bara få det bekräftat av Google.

Detta grannlandsfenomen skildras med humor och självdistans i dramakomedin ”En runda till”, dels som underhållning och dels som en varningsklocka.

Fyra gymnasielärare, med Mads Mikkelsen i täten, snubblar över rön som säger att människan är född med ett underskott på alkohol i blodet. Norske professorn Finn Skårderud menar att för att fungera optimalt och prestera sitt bästa ska man ständigt ha 0,05 promille i sig, även på jobbet. Never mind källkritik, det här är ju för roligt för att inte testa! Och visst lyckades väl män som Winston Churchill uträtta storverk trots en ökänd överkonsumtion av brandy och champagne till varje måltid. Kunde han, så kan väl de.

Snubbarna, som plågas av medelålderskris och trötta ungdomar i klassrummet, märker omgående att ett glas vin till frukost eller en smygsup på rasten gör dem till mer avslappnade, fokuserade och roligare lärare. Med ursäkten att de genomför en experimentell studie, fortsätter de fyra vännerna att vardagshinka för att se hur långt de kan gå. Resultaten är strålande - kan de bli ännu bättre om de ökar promillehalten?

Vår recension