Children of the enemy

CHILDREN OF THE ENEMY

Children of the enemy


Glaser-Müllers dokumentär följer det uppmärksammade händelseförloppet då Patricio Galvez bestämmer sig för att åka till IS-fånglägret i Syrien och rädda sina sju barnbarn.

Patricios dotter gifte sig i hemlighet med den ökände IS-terroristen Michael Skråmo och följde honom till kriget i Syrien 2014. Fem år senare dödas båda när kalifatet bryter samman. De efterlämnar sju små barn som placeras i mardrömslägret al-Hol där förhållandena är livshotande. När den svenska regeringen inte agerar för att få hem barnen blir Patricio alltmer desperat. I sorgen över att ha förlorat sin dotter ger han sig själv ett löfte – han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.


REGISSÖRENS KOMMENTAR
Å ena sidan berättar Children of the Enemy historien om hur Patricio Galvez steg för steg kämpar för att rädda sina barnbarn. Å andra sidan är detta en historia om att vara människa idag. Världen är polariserad, mer extrem. I dagens politiska klimat ses inte dessa barn som oskyldiga svenska barn. I sociala medier kallas de IS-barn och terroristbarn. De är dömda för sina föräldrars val. Det var den bristen på civilisation som fick mig att göra den här filmen. Även i de gamla grekiska berättelserna från Iliaden tillämpas den besegrade fiendens öde på sina barn. Children of the Enemy är en universell berättelse om David mot Goliat, om den lilla mannen mot ett politiskt system. Men på sin djupaste nivå är detta en berättelse om förlusten av ett barn, den kanske största smärtan för en förälder. När Amanda dör lovar Patricio att rädda sina barnbarn, oavsett riskerna.