Petrunya

Gud finns, hennes namn är Petrunya

Visning söndag 27 oktober kl. 18:00 och tisdag 29 oktober kl. 18:00

samt torsdag 31 oktober kl. 20:00

Biljetter finns att köpa på www.bio.se samt i entrén där vi tar emot Swish eller kontant, ej kort.


I den lilla nordmakedonska staden Stip är det tradition att prästen varje januari släpper ner ett stort träkors i floden. Hundratals män kastar sig efter korset och den som lyckas fånga det garanteras lycka och välgång. Just detta år får Petrunya ett ryck och dyker ner i vattnet och lyckas ta korset före alla andra. Det är första gången en kvinna ger sig in i leken och reaktionerna är våldsamma. Men Petrunya står på sig. Hon har tagit korset och vägrar lämna det ifrån sig.


Traditionen att kasta ett kors i vattnet förekommer i de flesta katolsk-ortodoxa länder i Östeuropa. Filmen bygger på en sann händelse som inträffade 2014 då en kvinna i Stip slängde sig i vattnet och fångade korset. Det utlöste ett ramaskri både bland ortsbefolkningen och de religiösa myndigheterna som menade att kvinnor inte var tillåtna att deltaga.

Precis som i filmen vägrade kvinnan att lämna ifrån sig korset. Tvärtom gick hon ut i media och uppmanade andra kvinnor att följa hennes exempel. Och precis som i filmen betraktades hon som störd och galen.
Kontaktuppgifter Bio Kaskad

Blackebergsplan 3, 168 48 Bromma

T-bana: Blackeberg

@offstockholm

#BioKaskad

Facebook


Frågor:

info@biokaskad.se

08-370 970


Bokning av Kaskad:

boka@biokaskad.se

073-982 66 79

08-370 970