gräns

Gräns

6 GULDBAGGAR Bla för Bästa Film... Passa på att se filmen på en stor biografduk!

Extravisning lördagen den 2 februari kl. 19.30.

Biljetter finns att köpa på www.bio.se samt i entrén där vi tar emot Swish eller kontant, ej kort.

 

En omänsklig kärlekshistoria

 

John Ajvide Lindqvists novell får nytt liv i Ali Abbasis egensinniga Cannesvinnare

 

Tina jobbar vid tullen och har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon döljer något. Men när den mystiska Vore kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. Hon anar att han döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. Samtidigt anlitas hon av polisen för att hjälpa dem hitta bevis mot en liga med omfattande kriminell verksamhet. Men hon kan inte släppa tankarna på Vore och när de träffas igen så väcks känslor som hon inte trodde att hon hade förmåga att känna. De inleder en relation som får henne att inse att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Nu tvingas hon välja: Fortsätta leva i lögnen eller omfamna sanningen om vem hon verkligen är.

 

”Gräns är en film om att hitta sin plats i världen. Det handlar om att uppleva en identitetskris, att inte veta vem du är eller var du hör hemma. Utanförskap är en universell känsla som många kan relatera till. Det är också något som jag personligen känner till mycket väl. Jag skulle vilja stryka under den här tematiken och utveckla den ytterligare. Samtidigt kan man se Gräns som en metafor för hur det västerländska samhället har behandlat, och till en viss grad fortfarande behandlar, vissa grupper som av någon anledning inte tillhör majoriteten: de som faller utanför den sexuella normen, de som ser annorlunda ut eller har en annan hudfärg, de som inte har samma åsikter om kultur och samhälle. På så sätt har Gräns väldigt tydliga politiska ambitioner utan att vilja skriva någon på näsan. Det är så jag vill arbeta med politiskt innehåll, vilket jag också gjorde i min långfilm Shelley.

 

En del av filmens premiss är att Tina faktiskt är ett troll som har blivit bortfört av människor och tagen från sina biologiska föräldrar. Jag tycker det är fascinerande att använda aspekter av trollmyten till Tinas karaktär; hon är ful och råbarkad, har underliga vanor och styrkor och passar bättre ihop med djuren i naturen än med människor. Med det sagt så tycker jag inte att Gräns är en ”trollfilm”. Gräns är en historia med en känslomässigt allmängiltig kärna och de känslorna är verkliga. Vi är inte intresserade av att följa några märkliga varelser i en fantasivärld. Det speciella utseendet och de övernaturliga krafterna måste vara både övertygande och realistiska. De måste få oss att verkligen tro på att de kan leva mitt ibland oss. Det trista vardagslivet och Tinas fantastiska luktsinne går sida vid sida och det är den kontrasten mellan det vanliga och övernaturliga, à la Låt den rätte komma in, som skapar filmens universum.” - Ali Abbasi

 

 

Titel: Gräns

År: 2018

Längd: 108 min

Länder: Sverige

Undertexter: Svenska

Språk: Svenska

Regissör: Ali Abbasi

Skådespelare: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Sten Ljunggren

Producenter: Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson, Petra Jönsson

Manus: John Ajvide Lindqvist, Ali Abbasi, Isabella Eklöf

Kontaktuppgifter Bio Kaskad

Blackebergsplan 3, 168 48 Bromma

T-bana: Blackeberg

@offstockholm

#BioKaskad

Facebook


Frågor:

info@biokaskad.se

08-370 970


Bokning av Kaskad:

boka@biokaskad.se

073-982 66 79

08-370 970